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Thomas Prufer
Guest
On Mon, 12 Jun 2023 09:12:25 +0200, Thomas Heger <ttt_heg@web.de> wrote:
Statt irgendwelchen unwahrscheinlichen Kram als \"wahrscheinlich\" zu bezeichnen,
einfach mal in die Quellen schauen:
\"The Mpemba Effect (ME) is known as the counter intuitive effect of faster
freezing of a beaker of warm water than the same but colder sample, under
apparently same conditions (e.g. in the freezer, Aristotle will have done it
outdoor). The astonishment about this misled all the investigations and
explanations intuitively into looking for water/ice/solidification properties,
and the key, the heat transfer, was not adequately taken into account. If we
trust classical physics and energy conservation, faster freezing of water must
be primarily associated with a greater heat flow, not with mystical water
properties or behavior. It is shown that the trivial conductivity through the
bottom of the beaker adequately explains the ME.\"
<https://engrxiv.org/index.php/engrxiv/preprint/view/2104>
Am 12.06.2023 um 07:51 schrieb Heinz Schmitz:
Heinz Brückner wrote:
am Sun, 11 Jun 2023 11:45:09 +0200 schrieb Helmut Schellong
var@schellong.biz>:
Vielleicht sind die Moleküle bei vormals aufgekochtem Wasser zufälliger verteilt und ausgerichtet?
Vielleicht \'klemmen\' sie irgendwie bei vormals nicht aufgekochtem Wasser?
Ich glaub, da musst du den Hahnemann fragen.
Kennt der nicht nur Moleküle, die schon garnicht mehr drin sind?
Es ging gerade um Wasser und nicht um Moleküle darin.
Wahrscheinlich besitzt Wasser doch eine interne Struktur und Abkochen
verändert die, weswegen heiÃes Wasser schneller gefriert.
Das Gegenteil wäre dann kaltes Wasser, das man intern strukturieren
können müÃte, wobei die interne struktur des Wassers als Medikament
dient (nicht die Moleküle).
Statt irgendwelchen unwahrscheinlichen Kram als \"wahrscheinlich\" zu bezeichnen,
einfach mal in die Quellen schauen:
\"The Mpemba Effect (ME) is known as the counter intuitive effect of faster
freezing of a beaker of warm water than the same but colder sample, under
apparently same conditions (e.g. in the freezer, Aristotle will have done it
outdoor). The astonishment about this misled all the investigations and
explanations intuitively into looking for water/ice/solidification properties,
and the key, the heat transfer, was not adequately taken into account. If we
trust classical physics and energy conservation, faster freezing of water must
be primarily associated with a greater heat flow, not with mystical water
properties or behavior. It is shown that the trivial conductivity through the
bottom of the beaker adequately explains the ME.\"
<https://engrxiv.org/index.php/engrxiv/preprint/view/2104>